TimescaleDB veri tabanı yönetim sistemidir. Bir PostgreSQL eklentisi olan TimescaleDB, açık kaynaklı zaman serisi veri tabanı kurma adımlarında sizlere yol gösterecektir. TimescaleDB’nin temel özellikleri şunlardır:
• Yüksek Performans: Veriye erişim için optimize edilmiş ve yüksek performanslı zaman serisi veri tabanı ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmıştır. Sorulan soruya verilen yanıtlar oldukça hızlıdır ve toplu olarak işlem, bellek içi dizin ve işlem desteği gibi desteklere sahiptir.
• Kolay Kullanım: API fonksiyonlarını destekler ve veri saklama politikaları için destek sunar. JOİN’ler, pencere fonksiyonları, alt sorgular, ikincil dizinler ve zaman tabanlı olmayan birleştirmeler ve daha birçok özellikle SQL arayüzüne sahiptir.
• Güvenilirlik: PostgreSQL’den yükseltilen TimescaleDB, PostgreSQLprensibiyle birebir uyum içerir. Akış replikasyonu ve yedeklemeler gibi özelliklerine sahiptir.
• Ölçeklenebilirlik: Ölçeklenebilir bir yapıya sahiptir ve ayrıntılar-sunucular arası paralel işlemler sağlar. Milyarlarca zaman serisi verisini depolayabilir. Dikey ölçeklenebilirlik (Vertical Scaling) ile yatay ölçeklenebilirliği (Horizontal Scaling) destekler.
• Zengin Fonksiyonlar: Zaman serisi verileri için verimli bir şekilde sorgulama yapmayı kolaylaştıran birçok özel fonksiyon içerir.
• Veri Geri Yükleme ve Veri Sıkıştırma: TimescaleDB, veri kaybının önüne geçmek için veri geri yükleme özelliğine sahiptir. Bu özellikle birlikte, veri tabanındaki herhangi bir zaman serisi verisini belirli bir tarihe kadar geri yüklemeyi sağlar. Ayrıca, veri sıkıştırma özelliği ile depolama maliyetini azaltır ve veri depolamayı verimli kılar.
• Destek ve Topluluk: TimescaleDB topluluğu; kullanıcıların sorularını yanıtlar, hataları giderir, yeni özellikler ekler ve hitap ettiği kitleye profesyonel destek sunar.
TimescaleDB’yi Ubuntu’da aktifleştirmek için aşağıdaki adımları izleyin:
*Dipnot: TimescaleDB, PostgreSQL veri tabanı yönetim sistemini temel aldığından PostgreSQL’nin Ubuntu üzerinde yüklü olması gerekmektedir. Bu sebeple öncelikle bu kurulumu göstereceğiz:
1. Terminal açın ve aşağıdaki komutu çalıştırın:
sudo apt-get update
2. PostgreSQL paketlerini yüklemek için aşağıdaki komutu çalıştırın:
sudo apt-get install postgresql postgresql-contrib
3. PostgreSQL servisini başlatmak için aşağıdaki komutu çalıştırın:
sudo service postgresql start
4. PostgreSQL veri tabanı için bir kullanıcı ve şifre oluşturmak için aşağıdaki komutu çalıştırın:
sudo -u postgres createuser –interactive
Bu komut çalıştırıldığında, kullanıcı adı ve kullanıcının veri tabanı yönetme yetkisi olup olmadığı gibi bilgiler sorulacaktır.
5. Veri tabanı oluşturmak için aşağıdaki komutu çalıştırın:
sudo -u postgres createdb mydatabase
‘’mydatabase’’ kısmı yerine kullanacağınız veri tabanı adını yazmalısınız.
*PostgreSQL kurulumundan sonra, TimescaleDBkurulumuna geçebiliriz. TimescaleDB Ubuntu için resmi bir depoya sahiptir, bu nedenle depoyu ekleyip TimescaleDB’yi yüklemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
*Dipnot: Bu işlemlere başlamadan önce sisteminizin güncelolduğundan emin olun.
1. Terminal açın ve aşağıdaki komutları çalıştırın:
sudo apt-get install curl ca-certificates gnupg
curl https://packagecloud.io/timescale/timescaledb/gpgkey | sudo apt-key add –
2. TimescaleDB deposunu eklemek için aşağıdaki komutu çalıştırın:
sudo sh -c 'echo "debhttps://packagecloud.io/timescale/timescaledb/ubuntu/ $(lsb_release -cs) main" > /etc/apt/sources.list.d/timescaledb.list'
3. Depo güncellemesi için aşağıdaki komutu çalıştırın:
sudo apt-get update
4. TimescaleDB paketini yüklemek için aşağıdaki komutu çalıştırın:
sudo apt-get install timescaledb-postgresql-<PG_MAJOR>
Burada “<PG_MAJOR>” yerine PostgreSQL sürümünüzün ana sürüm numarasını yazmalısınız. Örneğin, PostgreSQL 14 kullanıyorsanız, “<PG_MAJOR>” yerine “14” yazmalısınız.
5. TimescaleDB’nin PostgreSQL’de etkinleştirilmesi için aşağıdaki komutu çalıştırın:
sudo timescaledb-tune
Bu komut, TimescaleDB’nin PostgreSQL yapılandırmasını optimize eder.
Tüm bu aşamaları tamamladıktan sonra Ubuntu’da TimescaleDB’yikullanabilirsiniz. Daha fazlası için takipte kalın😊