Kuantum Haberleşmede Yeni Gelişme: Görüntü Transferi Mümkün Oldu

quantum communication

Rusya ve Çin, uydu üzerinden kuantum iletişiminde bir ilke imza attı. Çin’in kuantum uydusu Mozi üzerinden 3200km mesafe arasında iki görüntü transfer edildi.

Görüntü transferi, kuantum haberleşmenin en önemli uygulamalarından biri olarak kabul ediliyor. Çünkü kuantum haberleşme, günümüzde kullanılan klasik haberleşme yöntemlerine göre çok daha güvenli bir yöntem. Klasik haberleşme yöntemlerinde, bilginin şifrelenmesinde kullanılan anahtarlar, üçüncü kişiler tarafından ele geçirilebilir. Kuantum haberleşmede ise, anahtarlar kuantum mekaniğinin temel özellikleri kullanılarak oluşturulduğu için, üçüncü kişiler tarafından ele geçirilmesi mümkün değil.

Rusya ve Çin tarafından yapılan bu çalışma, kuantum haberleşmenin gerçek dünyadaki uygulamalarının mümkün olduğunu gösteriyor. Bu gelişme, özellikle askeri ve finansal iletişim gibi alanlarda büyük önem taşıyor.

Yeditepe Üniversitesi’nden Kuantum Haberleşme Ağı Projesi

Türkiye’de de kuantum haberleşme alanında çalışmalar yapılıyor. Yeditepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde yürütülen bir proje kapsamında, şehir içi kuantum ağı kurulmaya çalışılıyor.

Projenin amacı, kuantum anahtar dağıtımını bir kuantum anahtar dağıtıcı modül ile istek üzerine iki hedef noktaya yapmak suretiyle güvenli haberleşmenin temin edilmesi. Proje kapsamında, serbest-uzay optiği yönteminde direkt görüş çizgisi problemini aşarak şehir-içinde kurulabilecek bir kuantum ağının kurulması hedefleniyor.

Projenin başarılı olması halinde, Türkiye’de kuantum haberleşme alanında önemli bir adım atılmış olacak.

0 Shares:
Ayrıca beğenebilirsiniz