Hosting ve sunucu hizmetleri, web sitelerinin veya çevrimiçi diğer hizmetlerin bir sunucuda barındırılmasıyla erişilebilir olması için gerekli altyapıyı sağlar. Bu hizmetler, web sitelerinin internete; internet kullanıcılarının web sitelerine ve içeriklerine erişmelerine izin verir ve kullanıcılara daha hızlı ve güvenli bir deneyim sunar. Blog yazarları, internet tabanlı işletmeler, forum ve haber sitesi sahipleri, e-ticaret işletmeleri, web sitesi sahipleri ve kurumsal şirketler gibi internet üzerinde faaliyet gösteren hemen hemen herkes hosting veya sunucu hizmetine ihtiyaç duyar.
Web sitesi sahiplerine ve diğer internet kullanıcılarına özelleştirilmiş hizmetler sunan firmalardan birini seçmek internette başarıyı yakalamanın en önemli adımlarından biridir. Hizmetlerin fiyatları, özellikleri ve performansı değişebilir. Karşılaştırma yapılırken; sunucu özellikleri, disk alanı, bant genişliği, e-posta hesapları, veri tabanı desteği, güvenlik önlemleri ve destek hizmetleri gibi faktörleri göz önünde bulundurmak gerekir.
Web sitesi hazırlanırken kullanılan yazılım teknolojisine göre iki çeşit hosting vardır:
• Linux Hosting
Hizmetin sağlandığı sunucuda açık kaynaklı bir işletim sistemi olan Linux’un kullanıldığı hosting türüdür. Özellikle PHP ve MySQL gibi açık kaynaklı uygulamalarda ve birçok web uygulamasında idealdir. Bu nedenle, WordPress, Joomla, Drupal gibi popüler içerik yönetim sistemleri (CMS) için yaygın olarak tercih edilen bir seçenektir. Windows tabanlı hostingsağlayıcılara kıyasla daha uygun fiyatlıdır fakat Microsoft teknolojilerini ve Windows tabanlı uygulamaları desteklemeyerek bir dezavantaj oluşturur.
• Windows Hosting
Windows işletim sistemi temelli sunucularda barındırılan web siteleri için kullanılan bir hosting türüdür. Bu tür hosting hizmetleri, Microsoft’un web sunucusu yazılımı olan Internet Information Services (IIS) ile birlikte çalışır ve ASP.NET, .NET Framework, Microsoft Access ve Microsoft SQL Server gibi Microsoft teknolojilerinin kullanımını destekler. Windows hosting, birçok web uygulaması için özelleştirilmiş özellikler sunar. Bu özellikler, Windows sunucularının kullanımını gerektiren uygulamalar için gereklidir. Windows hosting, birçok durumda daha pahalı olabilir, ancak Windows teknolojileri için gereklidir.
Sunucu çeşitlerinin neler olduğunu bilerek kendinize en uygun sunucu paketini seçebilirsiniz. Sunucu paketlerinin özelliklerini sizler için derledik:
• Bulut (Cloud) Sunucu
En güvenli sunucu hizmetlerinden biridir. Birden fazla sunucunun tek bir ağ üzerinde toplanmasıyla olur. Bu sunucu kümesi içerisine kaydedilen dosyalarınız ya da siteniz olası bir sunucu hatasından etkilenmez ve bir diğer sunucu devreye girerek kesintisiz bir şekilde çalışmaya devam eder. Bulut hosting, ihtiyacınıza göre kaynaklarınızı kolayca ölçeklendirmenizi de sağlar. İhtiyacınız arttıkça, daha fazla kaynağı hızlıca ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda, talebe uygun miktarda kaynak ayarlanır ve ona göre bir maliyet oluşturulur. Böylece kaynaklarınızı optimize edebilir ve maliyetlerinizi minimize edebilirsiniz.
• Özel Sunucu (Dedicated)
Projenizin ihtiyaçlarına göre özel ve tek olarak kullanabileceğiniz sunucu edinimidir. Bu sunucunun tüm kaynakları kişiye ait olduğundan web siteler veya uygulamalar paylaşmak zorunda kalınmaz. Son derece esnek olan bu hizmet için paylaşımlı bir sunucudan alan almak değil direkt olarak sunucu almak diyebiliriz. Dedicated Sunucu hizmeti, yüksek performans, ölçeklenebilirlik ve güvenilirlik sunar. Bu hizmet, web siteleri veya uygulamaları için yüksek trafik veya büyük veri işlemesi gerektiren kurumsal veya büyük ölçekli işletmeler için idealdir. Ancak, bu hizmetin maliyeti diğer hosting hizmetlerine göre daha yüksektir ve yüksek bilgi gerekmektedir.
Verdiğimiz bu bilgiler ışığında kendinize en uygun hosting veya sunucu hizmetini seçeceğinizi temenni ediyoruz. İçeriklerimizin devamı için takip etmeyi unutmayın!