2024 IMEI Kayıt Ücretleri: Yüzde 58’lik Zamla 31 Bin 692 TL’ye Çıktı

imei ucretleri

Türkiye’de, yurt dışından getirilen cep telefonlarının şebekelere bağlanması için IMEI kayıt işlemi yapılması gerekiyor. Bu işlem için ödenmesi gereken ücret, her yıl yeniden değerleme oranı (YDO) ile yeniden belirleniyor.

2023 yılında 6 bin 91 TL olan IMEI kayıt ücreti, 2024 yılında YDO’nun yüzde 58,46 olarak belirlenmesiyle birlikte 31 bin 692 TL’ye yükseldi. Bu, IMEI kayıt ücretinde yapılan en büyük zamlardan biri olarak kayıtlara geçti.

IMEI kayıt ücretinin bu kadar yüksek olması, yurt dışından cep telefonu getiren tüketicileri olumsuz etkiledi. Özellikle, orta ve düşük gelirli tüketiciler için bu ücretin karşılanmasının zor olduğu ifade ediliyor.

IMEI kayıt ücretinin yüksek olmasının gerekçeleri arasında, kaçak ve kayıt dışı cep telefonu kullanımının önüne geçilmesi ve yerli üretime destek olunması yer alıyor. Ancak, bu gerekçeler, tüketiciler tarafından yeterli bulunmamakta.

IMEI kayıt ücretinin düşürülmesi için tüketici örgütleri ve bazı siyasi partiler tarafından çağrılar yapılıyor. Ancak, bu konuda henüz bir adım atılmış değil.

IMEI Kayıt Ücreti Nasıl Ödenir?

IMEI kayıt ücreti, PTT şubelerinden, internet üzerinden veya mobil uygulama üzerinden ödenebiliyor. PTT şubelerinden ödeme yapmak için, kayıt formu doldurularak ve gerekli belgeler ibraz edilerek ödeme yapılabiliyor. İnternet üzerinden ödeme yapmak için, BTK’nın web sitesi üzerinden IMEI kayıt ücreti ödeme sayfasına girilerek ödeme yapılabiliyor. Mobil uygulama üzerinden ödeme yapmak için, BTK’nın mobil uygulaması indirilerek IMEI kayıt ücreti ödeme sayfasına girilerek ödeme yapılabiliyor.

IMEI kayıt ücretini ödemek için gerekli belgeler şunlardır:

  • Yurt dışından getirilen cep telefonunun faturası
  • Pasaport veya kimlik kartı
  • Yurt dışından getirilen cep telefonunun kutusu

IMEI kayıt ücreti, ödemenin yapıldığı tarihte geçerli olan kur üzerinden TL olarak ödeniyor.

0 Shares:
Ayrıca beğenebilirsiniz
ios 17 4
Devamını Oku

iOS 17.4 yayınlandı

Apple, 28 Mart 2024 tarihinde iPhone ve iPad kullanıcıları için iOS 17.4 ve iPadOS 17.4 güncellemelerini yayınladı. Bu…